CRAFT RTV2 KALIP SİLİKONU & EPOKSİ ve DESTEK ÜRÜNLERİ
MOBİLYA–PROTOTİP–BASKI–AKSESUAR–HEDİYELİK
HOBİ–SANAT–AYAKKABI TABANI–ELEKTRONİK–GIDA
KÜLTÜR TAŞI–MEDİKAL–OTOMOTİF–VİTRİFİYE–İNŞAAT YAPI
RTV2 Silikon
RTV2 Kalıp Silikonu Nedir?
RTV2 silikon kauçukların en geniş kullanıldığı alandır. RTV2 kalıp silikonu; polyester, alçı, beton, poliüretan, düşük alaşımlı metal, mum (Parafin), sabun/kokulu taş, seramik, porselen, epoksi ve çikolata/şeker hamuru gibi gıda malzemeleri de dahil olmak üzere çeşitli döküm malzemeleriyle çalışmaya uygundur.
RTV2 Kalıp Silikonunun Özellikleri Nelerdir?
Çoğaltma ve kopyalama alanında kullanım kolaylığı sunan RTV2 kalıp silikonlarının ideal özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır:
- Akışkan (Düşük viskosite)
- Yüzeye ve modele yapışmama,
- Yüksek kopma ve yırtılma direnci,
- Esneklik,
- Yüksek ısı dayanımı,
- Yüksek kimyasal dayanım,
- Düşük çekme oranı
- Hava kabarcığını kolay atması
- Hızlı kürleşme
- Uzun operasyon süresi,
- Yüksek döküm sayısı,
RTV2 Kalıp Silikonu Kullanım Alanları Nelerdir?
RTV2 kalıp silikonunun kullanıldığı sektör sayısı oldukça fazladır. Hediyelik eşyadan inşaata, otomotivden gıdaya birçok alanda kullanılmaktadır. Tasarım geliştirenler, model kopyalama ve çoğaltma yapanlar için RTV2 kalıp silikonu en uygun çözüm olarak sunulmaktadır. Hediyelik eşya üreticileri, sanatçılar, hobi meraklıları ve endüstriyel malzeme sektöründe üretim yapanlar son dönemde RTV2 kalıp silikonunu özellikle tercih etmektedir.
RTV2 Kalıp Silikonu Kullanarak Neler Elde Edilebilir?
RTV2 kalıp silikonu; mobilya, prototip, baskı, aksesuar, hediyelik, hobi, sanat, ayakkabı tabanı, elektronik, gıda, kültür taşı, medikal, otomotiv, vitrifiye ve inşaat/yapı gibi birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Bir heykeli ya da bir bibloyu çoğaltmak ya da kopyalamak için RTV2 kalıp silikonundan faydalanılmaktadır. Bir kuyumcuya girdiniz ve çok özel tasarım bir yüzük beğendiniz. İşte o yüzüğün kalıbının da RTV2 kalıp silikonu ile alınmış olma ihtimali yüksektir. Eşi benzeri olmayan hediyelerin birçoğu da RTV2 kalıp silikonu ile yapılmaktadır. Restore edilecek yerlerde ya da duvar dekorasyonlarında da RTV2 kalıp silikonları kullanılmaktadır. Endüstriyel alanda da sıkça rastlanılan RTV2 kalıp silikonu; yedek parça, tekstil, elektronik sektörlerinde tercih edilmektedir. Prototip yapımı ve beyaz eşya endüstrilerinde kullanılan RTV2 kalıp silikonu ayrıca porselen ve seramik sanayilerinde de çalışma kalıplarında kullanılmaktadır.
RTV2 Silikon Kauçuk
RTV2’nin açılımı, ¨Room Temperature Vulcanizing¨ yani oda sıcaklığında kürleşen demektir. RTV2 silikon kauçuklardaki “2” ibaresi ürünün çift komponentli olduğunu göstermektedir. RTV2, baz malzeme ve katalizörden (Dondurucu) oluşmaktadır. RTV2 silikon kauçuklar kendine ait özellikleri sayesinde modellerden kopyalama, çoğaltma, kaplama ve baskı transferi işlemlerini çok daha avantajlı hale getirmektedir.
Kürleşme tiplerine göre addition ve condensation olarak ikiye ayrılmaktadır.
Addition Cure RTV2 Silikonlar
Addition cure RTV2 silikonlar platin bazlı katalizörler ile kürleşmektedir. Farklı shore (Yumuşaklık – sertlik) değerlerine sahip addition cure RTV2 silikonlar tam şeffaflık, fırınlama ve düşük çekme özelliklerinin yanı sıra antialerjik özelliğe de sahip olabilmektedir.
Condensation Cure RTV2 Silikonlar
Condensation cure RTV2 silikonlar kalay bazlı katalizörler ile kürleşirler. Kullanım alanlarına göre farklılıklar gösteren condensation cure RTV2 silikonlarda farklı shore (Yumuşaklık – sertlik) değerleri bulunmaktadır.
Katkılar / Yardımcı Ürünler
Vakumlama Sistemi
Kalıp içerisinde kalan kabarcıklar kalıbın fiziksel dayanıklılığını düşürerek yıpranmasını hızlandıracaktır. Vakumlama sistemi; silikon ve katalizör karıştırılması sonrası oluşan hava kabarcıklarının tahliyesi amacıyla kullanılmaktadır. Silikonun kullanım ömrünü uzatır ve pürüzsüz kalıplar elde etmeye yarar.
Kıvamlaştırıcı (Tixo)
Silikona katılarak daha yoğun ve akmaz hale gelmesini sağlamaktadır. Genellikle yatay ve dikey modellerin kalıbını almak ve büyük modellerin dışını sıvamak için kullanılmaktadır. Fırça, spatula veya elle uygulanmaktadır.
Kalıp Ayırıcı
Modeli silikon kalıbın içinden rahat çıkarmak için destek olmaktadır. Modele ya da kalıba spreylenerek uygulanmaktadır.
Boya
Silikon kalıpların renklendirilmesi için kullanılmaktadır. Toz pigment, sıvı ve pasta çeşitleri bulunmaktadır.
Karıştırıcı
Düşük devirli, yüksek torklu karıştırıcılar sayesinde homojen bir karışım elde edilmektedir. Manuel karıştırmaya göre çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
Hassas Terazi / Mezür
Katalizör ve ajanların silikona hassas bir şekilde eklenmesine yardımcı olmaktadır.
Üretan Kauçuk
Kullanımı kolay üretan kauçuk silikonlar, yüksek dayanıklılığa sahip kalıp malzemelerinin başında gelmektedir. Baskı ve döküm tekniği ile kullanılabilen üretan kauçuk silikonlar yüzeydeki deseni tam olarak kopyalarken kültür taşı, dekoratif duvar/zemin kaplamaları gibi alanlarda tercih edilmektedir.
Üretan kauçuk silikon nedir?
Üretan kauçuk silikon kalıp malzemelerinin başında gelir ve yüksek dayanıklılığa sahiptir. Kişiye kullanım kolaylığı da sunar.
Üretan kauçuk silikonlar ne için kullanılır?
Üretan kauçuk silikonlar yüzeydeki deseni tam olarak kopyalar. Baskı ve döküm tekneği ile kullanılabilirler. En çok tercih edilen alanlar ise aşağıdaki gibidir:
-Kültür taşı
-Dekoratif duvar
-Zemin kaplamları
Silikon Yağı
Kimyasal adı: Polidimetilsiloksan PDMS
201 Dimetil Silikon Yağı
Özellikler:

Renksiz, şeffaf, kokusuz, zehirsiz ve 5 – 5 Milyon aralığında vizkositeye sahiptir.

Fiziksel özellikleri sabittir ve -50°C~+200°C aralığında çalışabilir.

Mükemmel su iticiliğine sahiptir, yalıtkandır.

Düşük yüzey gerilimine sahiptir.
Uygulama:

Yalıtım yağı, kayganlaştırıcı yağ, sönümleme yağı, anti-şok yağı, ayırıcı tabaka ve yardımcı malzeme olarak kullanılabilir.

Köpük kesici, titreşim önleyici, sönümleyici, iletim elemanı ve soğutma elemanı olarak kullanılabilir.

İpeksi yüzey akışı elde etmek için boya, gres, kozmetik gibi birçok alanda kullanılabilir.
Dikkat!
Güçlü asit ve/veya alkalilerle yoğun temas sonrası buharlaşma ve uçma gözlenebilir. Daha yüksek sıcaklıklarda bu reaksiyon daha da belirginleşir. Viskozite (Akmazlık) değeri, düşük yoğunluktaki asit ve/veya alkali etkileşiminde ya da yüksek sıcaklığa uzun süre maruz kaldığında artış eğilimi gösterir.