BAĞLAYICILAR
BAĞLAYICILARLA İLGİLİ VİDEO
https://www.youtube.com/watch?v=Pa5v0kwQNy0
⦁ Akrilik boya da ,akrilik reçine dispersiyonu
⦁ Yağlı boya da , yağ
⦁ Guaj boya da , dekstris
⦁ Kuru pastel de, yağlı pastel ve soft pastel de ,kaolin
⦁ Guaj boya ve sulu boya da Gum Arabic,
baskı boyası gibi
birçok sanatsal amaca göre boyalar
içeriği o özelliğe uygun olarak,
bağlayıcı maddeler,
dolgu maddeleri,
katkı malzemeleri ile
belirgin bir süreçte ve aşamalarda birleştirilerek kullanıma hazırlanırlar .Bu oluşumdaki malzemelerin derecesi,gücü sadece Fransa ve Amerika’da bulunan sanat ve yaratıcılık enstitüsü ASTM 4303 normu na uygunluk laboratuvar testleri ile ölçülerek her renk için gücü onaylatılarak belirtilir.Bu doğrultuda markalar sanatsal ıslak boyalar üzerine artı ,( + ) , ( * ) ve kendilerine göre işaretler .kuru sanatsal boyalar üzerine ise F harfi ile ifade edilir. Bunlar ışık haslığı olarak ifade edilirler.
⦁ BAĞLAYICI MADDELER:
⦁ ASPİR YAĞI(safflower yağı):Aspir ,deve tohumunun preslenmiş bir yağdır.Bu yağ keten tohumundan daha az bir sarıdır.Haşhaş yağının pahalı bir yağ olmasından dolayı bu yağın yerini ASPİR yağı almıştır kimyasal olarak hemen hemen aynıdır.
⦁ BEZİR YAĞI(keten tohumu yağı):Keten tohumu yağı, keten bitkisinin tohumundan elde edilir.Keten tohumu yağı boyayı biraz sarartır ayrıca ışığın etkisi arttıkça da sararır ve karanlıkta muhafaza etmesi duumunda koyulaşır.Resim karanlık bir ortamda muhafaza edilirse,yağlıboya renkleri koyulaşabilir.Ama tekrar ışıklı bir ortama getirildiğinde resim orijinal rengine dönecektir.
⦁ GUM ARABİK: Akasya ağacının reçinesinden elde edilir.Reçine su içinde çözdürülür ve bir santifürüş vasıtası ile kirden temizlenir.bu çözelti suluboyave ekolin için bağlayıcı olarak kullanılır.
⦁ ACRYLIK RESİN DİSPERESYON (akrilik reçine dispersiyonu):Çözülmemiş reçine partikülleri suda yüzer. Su buharlaştığı zaman parçacıklar birbirine daha yaklaşır ve birlikte harakat ederler.Sentetik reçine disperesyonu,süt beyazıdır kuruduktan sonra renksiz ve saydamdır.Akrilik boya,plastik endüstrisinin, alkalin maddelere karşı dayanıklılık ihtiyacına karşın taknolojik gelişimin sonucudur.
⦁ DEKSTRİN:Dekstrin suda çözülen,nişastadan yapılmış yumuşak ve yapışkan bir malzemedir.Bu ürün bozulabilir olduğu için bir koruyucu madde ile kullanılması gerekmektedir..Guaj boyanın opak olması için içine opak bir dolgu eklenir. Ne tür pikment kullanılırsa kullanılsın dakstrin her rengi opak yapar.
⦁ KAOLİN:Bu bağlayıcı çök ince bir porselen kilidir.Aynı zamanda Chine clay olarak adlandırılır.Pastel boyalar Kaolin ve pikment birleşimidir.
⦁ WAX: Aslında bal mumu kullanılmaktadır,ama gerçek bal mumu yerine günümüzde parafin içeren sentetik mumlar yer almıştır.
⦁ MİNERAL YAĞLAR:Ham petrolden elde edilen kurumayan bir yağdır.
⦁ SCHELLAC: Schllac bir bitin reçine benzeri bir salgısıdır.Schellac sadece alkali suda eritildiğinde ve sonra kuruduğu zaman su geçirmez olur.
⦁ ALKİD REÇİNE: Alkit reçine keten tohumu yağı yada soya yağı gibi yağların yardımı ile yapılan bir sentetik reçinedir.Alkit reçineler belirli bir miktar yağ içerir.