SANATSAL ISLAK BOYA YARDIMCI MALZEME İLİGİLİ SIK SIK SORULAN SORULAR
23 Şubat 2016
SANATSAL ISLAK BOYA YARDIMCI MALZEME İLGİLİ SIK SIK SORULAN SORULAR
BU VERİLERLE İLGİLİ ROYAL TALENS FİRMASINA ŞÜKRANLARIMIZI SUNARIZ
……… .VERNİKLERLE İLGİLİ SORULAR.
⦁ FİNAL VERNİĞİ UYGULAMADAN EVVEL RESMİN KURUMASI İÇİN NE KADAR BEKLENİLMELİDİR.?
⦁ Yağlı boyalar doğal olarak oksitlenme ile kuruyan boyalardır.Yağ havadaki oksijeni absorbe ederek kimyasındaki melokül zincirini birbirine bağlar. Bu meloküller hareketlenme için gereken enerjiyi ultraviole ışınlardan sağlar.Keten yağı barındıran boyaların kuruması diğer boyalara göre daha uzun sürer.Boya katının kalınlığı ve kullanılan pikment özelliklerine göre değişkenlik göstersede dokunulabilecek şekilde bir resmin kuruması yaklaşık olarak 1-6 hafta sürmektedir.Bütün boya katlarının tamamen kuruması ise yaklaşık olarak 6-12 ay sürer. Çok kalın boya tabakalarında bu sürecin yıllar alabileceği bilinmektedir. Buna rağmen boyanın eskime süresi havayla temas ettiği andan itibaren başlar. Resmin yüzeyindeki boyaya dokunabilecek kadar kuruduğunda verniklenmesi önerilmektedir.Vernik boyanın havayla temasını azaltacağından resmin ömrünü uzatır.Bir diğer avantajı ise resmi toz nem gibi dış etkenlerden korumasıdır.Vernik üzerinde toplanan tozlar ise resime zarar vermedentemizlenir.
⦁ ESKİ BİR VERNİK TABAKASI NASIL TEMİZLENİR ?
⦁ Eski bir vernik tabakasını temizlerken çok dikkatli ve çıkabilecek poblemlere karşı hazırlıklı olunmalıdır.Bazı durumlarda vernik tabakası,boyanın oksijenle temasını keser ve boya verniğin altında yumuşak kalır.Böyle durumlarda verniği sökerken boyada çözünmeler görülebilir.vernik şöyle sökülmelidir.Beyaz ispirto birkaç sanyim kalınlığındaki düz bir fırça ile 15*15 bir alana sürülüp alanı kaplayan verniğin kabarması sağlanır.Bu esnada fırça temizlenir ve aynı alana yine beyaz ispirto sürülür.Vernik beyaz ispirto ile çözünüp fırçaya yapışarak resim yüzeyinden arınana kadar bu işleme devam edilir. Aynı işlem resim yüzeyinin kalanınada uygulanır. Vernik resim yüzeyindem söküldükten sonra ince bir film tabakası kalacaktır bu tabaka zamanla kaybolur.
⦁ AKRİLİK VERNİK YAĞLIBOYA VERNİĞİ OLARAK KULLANILABİLİRMİ VE YAĞLIBOYA VERNİKLERİNİN İÇERİKLERİ İLE AYNI ÖZELLİKLERE SAHİPMİ.
⦁ Akrilik vernik final verniğidir ve yağlıboya verniği ile aynı özelliklere sahip değildir.Akrilik vernik akrilik reçine sülüsyonudur.Beyaz ispirtoda çözülür ayrıca daha esnek bir yapıya sahiptir.Picture vernik,chclohexanone reçinesidir ve terebantin ile çözülür.İki vernik türüde sararmaz.Balmumu içeren mat resim vernikleri, ambalajında düşük ısılarda vernik üzerinde beyaz pıltılar oluşabilir,lakin “au bain marie” teknikle tekrar kullanılabilir hale getirilebilinir.
⦁ DEĞİŞİK TİPTE VERNİKLER KARIŞTIRILABİLİNİRMİ ?
⦁ Aynı tipteki rarlak ve mat vernikler istenilen parlaklık elde edilene kadar arzu edilen oranda karıştırılabilirler.Mmat özellikli vernik uygulanırken eğer fırça tek bir istikametde sürülürse dahada mat bir sonuç elde edilebilir.
YAĞLARLA İLGİLİ SORULAR
⦁ STAND OİL NEDİR NE ZAMAN KULLANILIR ?
Stand Oil keten yağının oksijen katılmadan ısıtılmasından yapılır,dolayısıyla Polimerizasyon yöntemi ile içindeki yağ melokülleri arasındaki bağ güçlendirilir (oksitlenmez).Buda yağa normalden daha fazla bir yoğunluk verir.Beyaz İspirto yada Terebentin ile açılan STAND OİL polimer kil yapısı dolayısı ile esnekliğini kaybetmez.Geleneksel resim tekniğindede parlatıcı olarak kullanılan STAND OİL ,normal keten yağına göre daha yoğun olduğu için sanatçının kendi yapyığı geciktirdiğinden dolayı son katlarda kullanılması öneriir.
⦁ HAŞHAŞ YAĞI (Poppy Oil) NE ZAMAN KULLANILIR ?
Haşhaş yağı keten yağına kıyasla daha yavaş kurur,daha soluk bir renge sahiptir ve resimde oluşabilecek kırışma problemlerini engeller.Bu özelliklerinden dolayı,haşhaşyağı içeren yardımcı malzemelerle ’ALLAPRİMA’ tekniğinde açık tondaki renklerin kullanılması önerilir. Keten yağına oranla daha düşük konsantrasyona sahip olduğu için alt tabakada kullanımı bir sonraki tabakalarda yapışma problemine yol açabileceği için,final katmanlarında kullanılması daha doğrudur.
⦁ BEYAZ KETEN YAĞI İLE BEYAZ AYÇİÇEĞİ ARASINDAKİ FARKLER NELERDİR ?
Tercübelerimize göre bütün yağların arasında (ayçiçiği yağı ,susam yağı ,keten yağı ,haşhaş yağı ,fındık yağı ,ağaç yağı ) resim için en uygun olanın (linseed oil keten yağı olduğunu gösterdi.Bazı yağlar kırılgan bir film tabakası bırakırken bazıları önemli ölçüde boyayı karartır.Bazılarının ise kuruma süresi normalden çok daha uzundur.Ama keten yağı optimal kalite özellikleri kombinasyonlarına uygunluk gösterir.Kuruma süresi diğer yağlara oranla daha kısadır,elastiktir ve dayanaklıdır.Bütün bu pozitif özelliklerinin yanında keten yağı sarıdır,zamanla dahada sararır bu durum ise özellikle beyaz rengin gücünü azaltır.Bu sebepten dolyı keten yağının beyaz renkte ayçiçeği yağı alır.Beyaz ayçiçeği yağı keten yağına oranla daha soluk bir renge sahiptir.Daha uzun sürede kurur ve film elastikiyeti bakımından kırılgandır. İlk katlarda kullanılan ayçiçeği yağı bu özelliklerinden dolayı diğer boya katlarında, problemlere yol açabilir.Değişik kuruma zamanlarındaki farklılık ve katmanlar arasındaki zayıf bağlar bir sonraki tabakada uygulanacak boyanın tutuculuğunu azaltabileceği için özellikle ilk katlarda kullanılması önerilmez.İlk katmamlarda keten yağı final katmanlarında ayçiçeği yağı kullanılması gerekmektedir.
⦁ BEYAZLATILMIŞ KETEN YAĞI İLE (Bleached Linseed Oil) İLE ARINDIRILMIŞ KETEN YAĞI (Purfield linseed Oil) ARASINDAKİ FARK NEDİR ?
Teknik olarak aralarında bir fark yoktur.Sadece arındırılmış keten yağı diğerine göre daha uzun sürede kurur.Her ikiside uygulamadan kısa bir süre sonra sarı rengini kaybeder.
⦁ KAYNAMIŞ KETEN YAĞI(Boiled Linseed Oil) NEDİR NEZAMAN UYGULANIR.?
Kaynamış terimi tam olarak uygun deyildir.Çünki yağ kaynama noktasına çok yakın bir dereceye kadar ısıtılır ve içerisine sıccatives (kurutucu) ilave edilir.Bu özelliği sebebi ile Quick driying medium olarak kullanılabilir.
MEDYUMLAR İLE İLGİLİ SORULAR
⦁ ALLAPRİMA NE DEMEKTİR?
Allaprima üst üste boya demektir.(wet in wet)Bu teknikte boyalar sadece palet üzerinde değil tual üzerindede kendi kendilerine karışmaya devam ederler,hiçbir katdaki boya tabakasının kurumasını beklemeye gerek yoktur.Bu teknikle renkler saf olarak kullanılabileceği gibi eğer açılacaksa da bütün renkler için aynı tip solvent kullanılmalıdır.ellikleBu ugulamada özellikle açık tonda ki renkler önerilir.
⦁ İLK KATTMANLARINDA AKRİLİK BOYA KULLANILMIS BİR RESMİN ÜST KATMANLARINDA YAĞLIBOYA KULLANILABİLİRMİ ?
Kalin bir akrilik boya tabakası oldukça esnektir ve gözenekli geçirgen bir yapıya sahiptir.Bundan dolayı yağlı boya zemini olarak kullanmak için uygun değildir.Akrilik boya su ile inceltilerek resim yüzeyinde üniversally-prime tabir edilen bir zemin rengi oluşturulmalıdır.(ÜNİVERSALLY-PRİME hem akrilik hemde yağlı boya için yüzeydeki yapışkanlık oranını azaltmayacak hazırlık katıdır.)
⦁ AMSTERDAM ACRYL BİNDER ÜZERİNE DİREKT YAĞLIBOYA YAPILABİLİRMİ ?
⦁ Tavsiye edilen bir durun deyildir.Akrilik Binderın tual üzerinde bıraktığı ince film tabakası yağlı boyanın tuale yapışmasını güçlendirir.
⦁ GLAZİNG MEDİUM NE ZAMAN KULLANILIR ?
⦁ Talens glazing medium,stand oil,Venedik terebentını gibi geleneksel mediumların yerini alan modern bir üründür.Geleneksel ediumlarda sıkça karşılaşılan sarama problemi Talens Gleazing Mediumda kesinlikle olmaz.Kuruma süresine herhangi bir etkisi olmaz.Terebentin ve beyaz ispirto ile kullanılabilir.
⦁ ALKALİN (ALKYD) MEDİUM NASIL KULLANILIR ?
Alkali madium hem son katda parlatıcı medium, hemde boya içerisine karıştırılmak sureti ile painting medium olarak da kullanılabilirGleazing olarak kullanıldığında saf olarak kullanılması önerilir.Diğer durumlarda White spirit ile inceltilebilir.Alkalin medium kuruma süresini hızlandırmasına rağmen hafif sararma yapabilir lakin kısa sürede bu sararma kaybolabilir.
⦁ PAİNTİNG PASTE NEDİR.NE ZAMAN , NASIL KULLANILIR?
Painting paste (resim macunu ) esasen pikmentsiz yağlıboyadır.Boyayla istenilen miktarlarda kullanılabilirler.Renin konstasyonuna herhangi bir zarar vermez.Özellikle renk konsatrasyonu yüksek pahalı boyalarda daha fazla miktarda boya elde etmek için kullanılır. Resim macunu birde yoğun ve kalın boya kullanımlarında kırışmayı engelleyici medyum olarak kullanılır. Genelde 1/1 oranında kullanımı yaygındır.Kesinlikle sararmaz ve boyanın dayanıklılığını arttırır.Kuruma süresini uzatır.
⦁ GESSO AKRİLİK BOYAYLA RENKLENDİRİLEBİLİRMİ ?
Gessoya çok fazla boya katılmamak şartı ile akrilik boya ile renklendirilebilir.Yağlıboyalar zamanla esnekliklerini kaybederler.Akrilik boyalarda ise esneklik oranı değişmez.Boyalarda ısı değişikliklerinin bazı problemlere yol açtığı görülmüştür.
⦁ UNDERPAİNTİNG WHİTE NE İÇİN KULLANILIR ?
Boya altına özel kabartma unterpaintings için geliştirilen ve hızlı kuruyan beyaz alkit yağlıboya olup, underpinting white kuruduktan sonra yağlıboyanın optimal yapışmasını sağlar. Underpainting White sadece yağlı boya için hazırlanmış bir zemin üzerinde kullanılabilir,her oranda yağlı boya ile karıştırılabilir.
ROYAL TALENS AKRİLİK İLE İLGİLİ SORULAR.
⦁ NE KADAR JEL MEDİUM BOYAYA İLAVE EDİLEBİLİR.?
⦁ Acrilik medium,Gel medium,Heavy Gel medium ve Extra Heavy Gel medium boyaya sınırsız miktarlarda ilave edilebilirler.
⦁ BAZI AKRİLİK RENKLER NEDEN KURUDUKTAN SONRA KOYULAŞIR ?
⦁ Akrilik boyanın bağlayıcısı olan suyun içinde akrilik reçine parçacıkları bulunmaktadır.Bu bağlayıcı beyazdır .Su kuruduktan sonra,yani tamamen buharlaştığı zaman bağlayıcı olan akrilik reçine parçacıkları renksiz,şeffaf bir film haline gelecek ve beyazlığını tamamen kaybedecektir.Buda akrilik boyanın kuruduğunda renklerin nasıl koyulaştığını açıklıyor. Ama boyaya yardımcı malzeme katdığınızda,bu sefer ,boyanın kurumadan önceki saf rengini elde etmenizi sağlıyacaktır.
⦁ FIRÇA DARBELERİ BOYA KURUDUKTAN SONRA NEDEN KAYBOLUR ?
⦁ Akrilik boyanın bağlayıcı maddesinde bulunan akrilik reçine parçacıkları arasında bir dağılım oluşur.Kurutma sırasında su buharlaşır ve boya tabakasının hacmi azalır.Hacim azaldıkça fırça darbeleride kaybolur.
⦁ AKRİLİK ÇALIŞMADA FIRÇA İZLERİNİ NASIL ELDE EDERİM ?
⦁ Parlak ve mat çeşitlere sahip olan Talens Acrylic Medium Gel Medium,Heavy Gel Medium ve Extra Heavy Gel Medium REMBRANDT ve VAN GOGH akrilik boyalarda, AMSTERDAM akrilik boyalarda kullanıldığında boyayı daha yoğun ,kıvamlı yapar.Kalın tabakalar halinde uygulayabilir,fırça darbe izlerini arttırabilirsiniz.
⦁ YAĞLIBOYA BOYA , AKRİLİK ÜZERİNE UYGULANABİLİRMİ ?
⦁ Yağlıboya yağlı bir tabaka oluşturur bu nedenle akrilik renklerin üzerine uygun değildir.
Etiketler: SANATSAL ISLAK BOYA YARDIMCI MALZEME İLİGİLİ SIK SIK SORULAN SORULAR
Buna da bakmak isteyebilirsiniz ...