ŞASE
ŞASE
Kumaşta uygulanan ıslak sanatsal boya resim çalışmalarında , çalışmayı kolaylaştıran ,kumaşın zemine temas etmeden ve gergin bir şekilde çalışılmasını sağlamak için gerildiği , profil malzemelerden oluşturulan geometrik kasalara şase denir.Genelde dikdörtgen ve kare tercih olmakla beraber gereksinime göre üçgen ve dairesel de olabilirler.
Ağaç olarak tercih edilen ekseriye yerli çam,rus çamından olmakla beraber ,özel olarak kayın ve gürgen gibi ağaçlardanda yapılabilmektedirler. 2+3 ,2+4 ,2+5 ,2+6 ,3+3 ,3+4,3+6,3+8,4+10 gibi v.b. kalınlıklardaki çıtaların su havuzlarında belırgın süre bekletilip fırınlarda kurutulması ile( bu aşamalar da ,ağacın zamana karşı çalışma süreci hızlandırılarak tamamlandırılmış olur.)yapılırlar.
Bazı firmalarda bu aşamaların dışında ek olarak şase çıtalarını gerek aradaki budakları temizlemek için,gerekse de hiç risk bırakmamak (alınan engellere rağmen çıtanın enine ve boyuna çalışma riskini minumuma indirmek için) çıtaları dişli şekilde kısa mesafeler le parça parça kesip, tutkalla birleştirilerek çita tekrar oluşturulur.Bazende bu durum artık parçaları birleştirildiğindede kendiliğinden ağacın çalışması engellenmiş olur.
Tual şasesi boy olarak hazırlanırken , et kalınlığında ,dışta kalan kenarının et kalınlığı, içte kalan kenarın et kalınlığından yüksek olacak şekilde hazırlanır.Bundaki amaç tual kumaşının,şase üzerinde temas edeceği kısmın dıştan sadece boydan nokta, olarak temas etmesini sağlamaktır. Tual bezi gerilmesi esnasında,bezin çıtanın alnına temas etmesinden kaynaklanan ve üzerine sürülen boyanın da zeminindeki şaseye temas etmesi sonucunda oluşan fulu görünüm ile ,arkası boş resim kumaşının üzerine, boyanın sürülmesi ile oluşan net görünümün farklılıkları ve boyanın da , kuruma süreci farklılıkları oluşacağından bunu telafi etmek bu çıtaların dış ve iç noktalarındaki et kalınlığı farklılığında şaselerin sadece dış uç kısımlarına boydan nokta teması sağlanıp bu renk tonu görünüm farklılığını minumuma indirmiştir.
Şaselerin bu şekilde üretilmelerinde oluşan bir avantaj, çalışma bittikten uzun süre sonraları şaseden sökülmeksizin bakıma gerek duyulduğunda,tual kumaşının arkasından bu aralığa fırça ile yağ ,medyum sürülerek ölü noktaya temas eden tual kumaşının, bu noktadan hava almadığı için çürümeye yüz tutması engellenmiş ayrıca,şase (ağacın) içindeki çürüme de geciktirilmiş olur.